Knotbomenrij van 14 knoteiken

• is aangeduid als beschermd monument Knotbomenrij

Beschrijving

De knotbomenrij van twaalf knotbomen van zomereik (Quercus robur) bevindt zich langs de Veelsebaan in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp. De grootste knoteik heeft een stamomtrek van 1,71 meter op 1,50 meter hoogte en is 10 meter hoog. De grootste diameter van de kroon bedraagt 6 meter (opname in 2010).

In het kleinschalig landschap van de Zuiderkempen vormen knoteiken een beeldbepalend object. Langsheen de Veelsebaan is de representatieve groeivorm van de knotbomen goed waar te nemen. Het knotten van eiken was vroeger een wijdverspreide snoeivorm in deze regio. Deze beheervorm raakte in onbruik, waardoor knoteiken de laatste decennia stelselmatig uit het landschap verdwenen. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap van onder andere rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. De knoteiken werden meestal langs perceelranden aangeplant, als markering van de perceelgrenzen. Deze knoteiken vormen een baken langs de Veelsebaan.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.41.
Auteurs: Van Ormelingen, Jan