erfgoedobject

Knotbomenrij met 32 knoteiken

landschappelijk element
ID
131512
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131512

Juridische gevolgen

Beschrijving

De knotbomenrij van 32 knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat langsheen een onverharde veldweg die aansluit op de Elsleukenstraat in het noorden van de Aarschotse deelgemeente Langdorp. Het gaat om de Sildonkbosweg (buurtwegen nummers 114 en 115) die in de 18de eeuw doorliep naar het Herseltse gehucht Varenwinkel. Het kleinschalig en gevarieerd landschap in de directe omgeving van de bomenrij is vrij goed bewaard gebleven. Van de 18de eeuwse heide zijn er echter geen overblijfselen bewaard. De grootste knoteik uit deze bomenrij heeft een stamomtrek van 1,73 meter op 1,50 meter hoogte en is 12 meter hoog (opname in 2009). De grootste diameter van de kroon bedraagt negen meter.

In het kleinschalig landschap van de Zuiderkempen vormen knoteiken een beeldbepalend object. Langsheen de onverharde veldweg is de representatieve groeivorm van de knotbomen goed waar te nemen. Het knotten van eiken was vroeger een wijdverspreide snoeivorm in deze regio. Deze beheervorm raakte in onbruik, waardoor knoteiken de laatste decennia stelselmatig uit het landschap verdwenen. Het hout verkregen door het knotten van de eiken werd onder andere gebruikt als rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. De knoteiken werden meestal langs perceelranden aangeplant, als markering van de perceelgrenzen. Als lineair element versterkt de knoteikenrij de langwerpige perceelstructuur van de omgeving.


Bron: Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, digitaal Beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.43.
Auteurs: Van Ormelingen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Knotbomenrij met 32 knoteiken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131512 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.