erfgoedobject

Holle weg met hakhoutstoven

landschappelijk element
ID
131513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131513

Juridische gevolgen

Beschrijving

De holle weg, ten noorden van het dorpscentrum van Bertem, maakte vroeger deel uit van de verbinding tussen Leuven en Everberg. De benaming ‘Oude Baan’ werd enkele decennia geleden vervangen door de benaming ‘Hoogveldbaan’. Deze weg heeft, naast een ruimtelijk-structurerende functie als groen lint in het open akkerlandschap, een hoge landschappelijke en historische waarde, onder meer door de aanwezigheid van een communicatiebunker en de bestrating met kasseien. Langs de holle weg bevinden zich tientallen hakhoutstoven van diverse soorten, die een onderlinge samenhang vertonen en uit autochtoon genetisch materiaal bestaan. Vanuit de diepte van de holle weg vormen de hakhoutstoven, die een representatieve groeivorm hebben, een beeldbepalend object. De vijftien meter hoge hakhoutstoof van gewone es (Fraxinus exelsior) is met een stamomtrek van 8,80 meter (gemeten op 0,50 meter hoogte) de grootste in de regio. Net zoals de holle weg zijn de hakhoutstoven heel oud. Het hakhoutbeheer was een wijdverspreide beheervorm die tijdens de 19de eeuw in onbruik raakte. Het hout verkregen bij het beheer van de hakhoutstoven werd voor diverse doeleinden gebruikt.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog werd een communicatiebunker gebouwd in de holle weg. De bunker maakte deel uit van de militaire verdedigingsgordel tussen Koningshooikt en Waver (de ‘KW-linie’). Intussen staan er al grote hakhoutstoven van gewone es bovenop de bunker.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DB002306, Houtig erfgoed Vlaams-Brabant, fase A.1, nr.51.
Auteurs: Van Ormelingen, Jan
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bertem

  • Is deel van
    Bertembos en Grevensbos


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Holle weg met hakhoutstoven [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131513 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.