Villa Ludwig

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Ludwig

Beschrijving

Achterin gelegen alleenstaand herenhuis, uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?), (nok parallel aan de straat) met aanhorigheid aan noordzijde (nok parallel aan de straat); omringende beboomde tuin, met aan straatzijde deels bakstenen en ijzeren afsluiting. Voormalige directiewoning van de keramiekfabriek Gilliot en Cie.

Rechthoekig woonhuis met oostgevel van vijf traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak (leien), met hek en rechthoekig dakvenster onder zadeldak. Met geglazuurde tegels bezette lijstgevel op hoge arduinen plint, getraliede rechthoekige keldervensters; banden van gekleurde baksteen, fries bezet met tegels. Licht uitspringende middentravee, en driezijdige houten erker bij eerste bouwlaag. Rechthoekige vensters op lekdrempels. Rechthoekige vleugeldeur, met bordestrap, in vlakke omlijsting van arduin met kroonlijst op consoles waarop gietijzeren balkonnetje.

U-vormige aanhorigheid waarin koetshuis, bestaande uit twee parallelle vleugels (nok parallel aan de straat) van twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) aan zuidzijde verbonden door poort; van circa 1900, met art-nouveau-elementen. Bakstenen gebouw met gecementeerde banden en tegelfriezen. Binnenkoer overdekt met ijzer- en glasconstructie. Gekoppelde hoefijzerboogvensters met rondboogvormige ontlastingsboog. Steekboogpoorten en ronde art-nouveaupoort gestut door pilasters. Oostvleugel ingericht tot woning en poortopeningen vervangen door rechthoekige vensters.

Auteurs: Wylleman, Linda