Twee leiperen bij Huis Vossen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Huis Vossen

Beschrijving

Een van de oudste tegel- of geveltuintjes in Vlaanderen vinden we in Sint-Kwintens-Lennik en ze bestaan uit twee mooie gevormde leiperen. De perenbomen vinden steun bij en zijn bevestigd tegen de zuidgevel, tevens straatgevel van het woonhuis gekend als huis Vossen. Er is een groot leeftijdsverschil tussen de twee bomen, de oude is in vier etages geleid en de gesteltakken zijn op sierlijke wijze rond de ramen geleid. De boom heeft een hoogte van 6,5 meter en een takvrij stam van 3,5 meter. Zijn takken zijn over een lengte van circa 14 meter geleid tegen de gevel. Het jonge exemplaar is in vijf etages geleid en de jonge gesteltakken reiken nog niet verder dan het aanpalende raam. Stamomtrek van de oudste leipeer bedraagt boven de ent 65 cm (gemeten op 150 cm), onder de ent 94 cm (gemeten op 130 cm). Het betreft hier een nog zéér zeldzaam voorkomende en representatieve gevelbeplanting, uniek in zijn soort. Het perenras is ons vooralsnog niet gekend.

Auteurs: Van der Linden, Geert