Achtzalighedenboom Haarlebeek

Beschrijving

De Achtzalighedenboom is een meerstammige grove den die ooit bestond uit acht gesteltakken. Op het moment van de inventarisatie (2009) waren er nog zeven takken aanwezig waarvan er maar vijf in leven waren. Bij recent dendrochronologisch onderzoek (2014) kon de leeftijd van een omgewaaide stam worden bepaald. Op de stamschijf die ter hoogte van het maaiveld werd genomen zijn er in totaal 190 jaarringen af te lezen. De laatste volledige jaarring op de stamschijf werd gevormd in 2013. De oudste groeiring werd gevormd in 1824. De omgewaaide stam had een leeftijd van 190 jaar. Volgens de historische kaarten van Ferraris (1771-1778) en Vandermaelen (rond 1850) was de ruime omgeving van Achtzalighedenboom een heidegebied. De grove den is dus gekiemd in het 19de-eeuwse heidegebied van de Visbeekvallei.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000

Auteurs: Van der Linden, Geert