Japanse notenboom in pastorietuin

Beschrijving

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba) bevindt zich in de tuin van de in 1752-1753 gebouwde pastorie van de Sint-Paulusparochie te Geetbets. Op de Japanse notenboom in de voortuin na biedt de omliggende pastorietuin weinig merkwaardigs. De stamomtrek van deze 25 meter hoge boom bedraagt 5,20 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname 2009). De boom vertakt op 2,50 meter hoogte. Het betreft een vrouwelijk exemplaar

Volgens de 'Dendrologische Inventaris van België' staat de dikste ginkgo van België, met 4,96 meter stamomtrek, in het kasteeldomein van Rouillon te Anhée-Annevoie. Op de tweede plaats wordt een ginkgo met stamomtrek 4,29 meter in het kasteelpark van Beauregard te Doornik-Froyennes vermeld. De meting van Rouillon dateert intussen van 1990, maar de ginkgo van Geetbets, die niet wordt vermeld in deze inventaris, is hoe dan ook veruit één van de tweede dikste van België en zou zelfs niet misstaan in de 'kampioenenlijst' van China, het thuisland van deze soort. In Vlaams-Brabant komen diverse ginkgo's voor met stamomtrekken van meer dan vier meter, onder meer te Tienen (stadspark, Veldbornstraat, Danebroekestraat) en Leuven (Sint-Geertruiabdij, Villerscollege). Deze bomen behoren ongetwijfeld tot de oudste generatie aanplantingen van deze soort, die in 1727 vanuit Oost-Azië via de plantentuin van Utrecht in Europa werd ingevoerd. Opmerkelijk is dat bomen van deze oudste generatie in de regio Leuven-Tienen-Diest steeds in voormalige kerkelijke goederen worden aangetroffen. Het bouwjaar van de pastorie van Geetbets is wellicht ook het aanplantingsjaar van de ginkgo in de voortuin.

• BAUDOUIN J.-C., DE SPOELBERCH P. & VAN MEULDER J. 1992: Bomen in België. Dendrologische inventaris 1987-1992, Brussel, 359.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DB002124, Sint-Pauluskerk en pastorie met ginkgo biloba
Auteurs: Paesmans, Greta