erfgoedobject

Bomenrij van grauwe abeel in Kasteeldomein Hansbeke

landschappelijk element
ID
131588
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131588

Juridische gevolgen

Beschrijving

Een bomenrij van grauwe abeel (Populus x canescens) bevindt zich in de bosrand van het domein van het kasteel van Hansbeke, ten noordwesten van de dorpskom. De grootste opgaande boom heeft een stamomtrek van 5,13 meter. De kruinstraal bedraagt 12 meter, de hoogte van de takvrije stam bedraagt 5 meter (opname in 2007). In de bosrand zijn nog enkele andere grauwe abelen aanwezig met een gemiddelde stamomtrek van 3,63 meter, waarvan enkele begroeid zijn met klimop. De grauwe abelen binnen het kasteeldomein behoren tot de dikste en vermoedelijk oudste van Vlaanderen.

Het kasteel van Hansbeke wordt reeds vermeld bij herhaalde vernielingen in de 14de en 15de eeuw. De ruïnes van het vermoedelijk op een omwalde motte gebouwde kasteel werden in 1766-1767 verwijderd. Het nieuwe kasteel werd rond 1790 iets verderop weer opgebouwd. In 1985 werd het gedeeltelijk door brand vernield en later heropgebouwd. Het omliggend park met vijver is vermoedelijk aangelegd begin 20ste eeuw.

De grauwe abelen vormen samen met de pluimes, leilindedreef en de linden bij de kerk een duidelijke samenhang op zich, als onderdelen van een tuinarchitecturaal concept voor kasteeldomein en kerkplein. Deze elementen gaan terug tot het einde van de 18de, begin 19de eeuw.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002338, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase A.1, nr. 21 (S.N., 2010).
  • VAN DER LINDEN G. 2007: Terreinbezoek Domein kasteel van Hansbeke (terreinbezoek op 12 september 2007).

Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Hansbeke


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Bomenrij van grauwe abeel in Kasteeldomein Hansbeke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131588 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.