erfgoedobject

Solitaire plataan in Kasteeldomein ten Bosch

landschappelijk element
ID
131593
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131593

Juridische gevolgen

Beschrijving

De solitaire plataan (Platanus x hispanica) bevindt zich in parkverband in de achtertuin van het kasteel van Wippelgem aan de rand van de omliggende walgracht op het domein ten Bosch nabij het gehucht Wippelgem ten noordoosten van Evergem.

De oudste vermelding van het oorspronkelijke kasteel dateert van 1375. Het kasteel bevindt zich in een groot domein met rechthoekig aangelegde walgrachten, die ter hoogte van het kasteel verbreed zijn tot vijvers. Het kasteel werd omstreeks 1892 wederopgebouwd.

De plataan is een onderdeel van het park bij het landhuis, waarmee hij een historische eenheid vormt. Deze typische, historische parkboom is binnen het domein een opvallend object door zijn vorm en omvang. De opgaande boom heeft een stamomtrek van 5,51 meter, een kruinstraal van 13 meter en een takvrije stam van 4,50 meter. Opgaande bomen met een dergelijke omvang en beeldbepalend karakter zijn zeldzaam te noemen. De plataan vormt een mooi voorbeeld van hoe een solitaire parkboom er uit ziet.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.01/44019/165.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 4 (VAN MAELE N., 2013).

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Vanmaele, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein ten Bosch


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Solitaire plataan in Kasteeldomein ten Bosch [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131593 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.