Monnikenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monnikenhof

Beschrijving

Rechthoekig landhuis (nok loodrecht op de straat) van 1908, met aan noordwestzijde "kapel" (nok loodrecht op de straat) verbouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Binnen omgracht en deels omheind en omhaagd beboomd domein; met grasperken aan noord- en zuidzijden van het landhuis. Domein sluit tevens in het zuiden aan bij domein van "Hemiksemhof".

HISTORIEK

Misschien in de 16de eeuw bedoeld als kapel met verblijfplaats voor de monniken van de Sint-Michielsabdij (Antwerpen). Afhankelijk van Hemiksemhof en door familie van Wachtendonck samen met Hemiksemhof aangekocht in 1514. Achtereenvolgens eigendom van de Tassis (16de eeuw), Jan van Boom (1562), Adriaan Broers (1587), Juan de Lavedo (1599), van Valckenisse (1606), Baron Verwilt (1725), Bartholomeus van Wingen (1744), familie Gasparoli (1778), Antonius Herry Schilder door wiens erfgenamen verhuurd en onder meer als pensionaat ingericht (1836-1838), baron Diert de Kerckwerve-De Pret (1860), L. Van den Broeck (1902). De gravure in J. Le Roy (1694) toont een klein omgracht kasteeltje dat in 1665 beschreven werd als een vervallen pachthoeve met kamers voor de eigenaar. Hof van plaisante bij de hoeve opgericht vóór 1715. L. Van den Broeck liet speelhuis en hoeve slopen, de kapel inrichten tot hovenierswoning en in 1908 een nieuwe sobere neobarokke woning oprichten, alsook een nieuwe "Valckenissehoeve".

BESCHRIJVING

Rechthoekig landhuis van zeven traveeën (noord- en zuidgevels) en één bouwlaag onder zadeldak (leien), met dakvenster en dakkapellen, van 1908 in een sobere neobarokstijl door middel van muurankers in oostgevel 1788 gedateerd. Roodgeschilderd bakstenen gebouw op gecementeerde plint met banden en hoekstenen van natuursteen. Enkele geprofileerde en bepleisterde kroonlijsten. Vijf middentraveeën. Zuidgevel opgetrokken tot twee bouwlagen onder attiek met balustrade en centrale klokgevel met driezijdig fronton. Noordgevel met ingebouwde vierkante toren van drie bouwlagen onder peerspits (leien); centrale travee opgetrokken tot twee bouwlagen onder klokgevel met driezijdig fronton. Eveneens klokgevels met driezijdige frontons bij zijgevels. Rechthoekige en enkele ovale vensters in omlijsting van natuursteen met negblokken. Centrale rondboogdeuren aan zuidgevel gevat in portiek van drie rondbogen.

Aan noordoostzijde oorspronkelijk L-vormige aanhorigheid (nu rechthoekig), "kapel" van één bouwlaag onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, doch met 1512 gedateerde gevelsteen. Verankerd en gekalkt bakstenen gebouw. Rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen.

• DE SCHEPPER L., Hemiksem . Het Monnikenhof en zijn eigenaars, in Tijdschrift voor geschiedenis en folklore, jg. VI, Antwerpen, 1943, afl. 3, p. 113-136.
  • Flandria Illustrata. Kastelen in Vlaanderen, deel III, onder leiding van Peleman B. Antwerpen, 1974 p. 38.
  • LE ROY J., Castella et praetoria nobilium Brabantiae, Antwerpen, 1694, pl. 49.

Auteurs: Wylleman, Linda