Opgaande bomen op het Sint-Hubertusplein

Beschrijving

Het driehoekig, met opgaande lindes (Tilia) beplante Sint-Hubertusplein vormt het centrum van Niel. De oorspronkelijke dries bestaat uit twee driehoekige pleinen ten noorden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw. Op het noordelijke pleintje, met op het moment van de inventarisatie (2010) 61 lindes, staat een kiosk. De dikste linde heeft een stamomtrek van 2,11 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2010), de gemiddelde stamomtrek bedraagt 1,37 meter. Het zuidelijke pleintje bij de kerk telt zeven lindes, waarvan het grootste exemplaar een stamomtrek van 2,09 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2010) heeft. Met zijn grote bomen en groen grasplein fungeert het plein als parkje in de dorpskern. Rond dit plein speelde zich het openbaar leven in het verleden grotendeels af. Op de kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) wordt het plein reeds afgebeeld ten noorden van de kerk.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000689, Monumenten en dorpsgezichten te Niel (BRENDERS F., 1986).

Auteurs: Plomteux, Greet; Van der Linden, Geert; Brenders, Francis