erfgoedobject

Dreef van opgaande platanen

landschappelijk element
ID
131612
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131612

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het uitzicht van de dorpskern van Niel wordt gedomineerd door de beplanting van het Sint-Hubertusplein ten noorden van de kerk en de dreef tussen het kasteel van Niel en de kerk.

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, ten zuiden van het Sint-Hubertusplein en aan het oostelijk uiteinde van de Ridder Berthoutlaan, is sterk beeldbepalend ten opzichte van het Sint-Hubertusplein en de Ridder Berthoutlaan. Bovendien is ze zeer betekenisvol als schakel tussen de dorpsgemeenschap, namelijk het plein, enerzijds en de heer, namelijk het kasteel, anderzijds.

De Ridder Berthoutlaan is een oost-west georiënteerde, brede dreef met opgaande platanen (Platanus hispanica (x)) die van de kerk naar het Kasteel van Niel aan het westelijk uitende van de dreef leidt. Het kasteel, later in gebruik als rusthuis, is gelegen op een deels ommuurd en aan straatzijde met hekken afgezet domein. De dreefbeplanting bestaat in totaal uit 51 platanen: het noordelijk deel bestaat uit 24 exemplaren en één verdwenen positie, het zuidelijk deel telt 27 exemplaren en één verdwenen positie. De dikste plataan heeft een stamomtrek van 2,88 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 2010). Het kasteel, dat in de meeste dorpen buiten de dorpskern ligt, was dikwijls via een dreef met de dorpskern verbonden. Zelden zijn deze as en het gevormd perspectief zo duidelijk bewaard als in Niel. Het tracé van de dreef is reeds duidelijk herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778).

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000689, Monumenten en dorpsgezichten te Niel (BRENDERS F., 1986).
  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • PLOMTEUX G. 1985: Kasteel van Niel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13809 (geraadpleegd op 20 februari 2015).
  • VAN DER LINDEN G. 2010: Sint-Hubertusplein. Dries [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1611 (geraadpleegd op 20 februari 2015).
  • VAN DER LINDEN G. 2010: Sint-Hubertusplein. Dries [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1612 (geraadpleegd op 20 februari 2015).

Auteurs: Plomteux, Greet; Van der Linden, Geert; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Opgaande bomen op het Sint-Hubertusplein

  • Is deel van
    Niel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dreef van opgaande platanen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/131612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.