Opgaande linde als vrijheidsboom

Beschrijving

Op het plein voor de Sint-Martinuskerk werd een jonge opgaande zomerlinde aangeplant als vrijheidsboom. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1770-1778) staan vier bomen op het dorpsplein ingetekend. Op een oude postkaart van begin 20ste eeuw siert een boom van betrekkelijke wasdom hetzelfde plein. In 2002 werd de boom vervangen door een jonge linde. De boom op de postkaart van circa 1908 had naar schatting een totale hoogte van meer dan 20 meter, een hoge takvrije stam van wel 8 meter, een kruin met een doormeter van minstens 10 meter en een zware stam van 3 à 4 meter omtrek. Deze inschatting doet ons vermoeden dat deze indrukwekkende boom wel 150 jaar oud kon zijn en mogelijks nog een restant is uit de 18de-eeuwse aanplantingen zoals te zien op de Ferrariskaart. Indien het een vrijheidsboom was die na de Franse revolutie werd geplant dan was de boom op de postkaart amper 119 jaar oud.

Auteurs: Van der Linden, Geert