Es als hoekboom bij wegkruis

Beschrijving

De opgaande es bij het wegkruis is gelegen naast de weg Reesberg. Het wegkruis wordt voor het eerst vermeld op de topografische kaart van 1969, mogelijk is het een verplaatst kruis van een iets meer zuidelijke locatie. De perceelsgrens waarvan deze boom in de hoek is aangeplant is op de Poppkaart weergegeven. Op latere topografische kaarten uit de 19de en 20ste eeuw wordt deze perceelsgrens steeds beplant weergegeven. Net ten noorden ervan liep een pad, dat tot de kaart van 1981 staat aangegeven. De locatie van de boom markeert een oud kruispunt van wegen en paden. De kruisboom en het bijhorend wegkruis vormen een historische eenheid en zijn beeldbepalend.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.