erfgoedobject

Strooibandhoeve

bouwkundig element
ID: 13178   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13178

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Strooibandhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Vanaf de 16de eeuw was er sprake van de "grooten" en "cleynen Stroobant". De "grooten Stroobant" was een schanshoeve (op kadasterplan van 1977 is de omwalling nog aangeduid, dit is ten noordwesten van de "cleynen Stroobant") leenroerig aan laathof van Boutersem te Kontich. Nu blijft nog enkel de sterk verbouwde "cleynen Stroobant" over met kern uit de 18de eeuw (?), grondig verbouwd in de 19de en de 20ste eeuw.

Hoeve met losstaande bestanddelen, woonstalhuis (nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw; parallel gelegen stallingen en langsschuur (nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw aan noordzijde en bakhuis (nok parallel aan de straat) uit de 18de eeuw omgevormd tot kapelletje in de loop van de 20ste eeuw, aan noordzijde.

Rechthoekige bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken. Rechthoekige (meestal vernieuwde) muuropeningen met houten lateien. Stalling met gereconstrueerd gedeelte waarin speklagen en rondboogdeur met kwarthol geprofileerde omlijsting, imposten en sluitsteen, onder oculus. In het bakhuis, rondboogdeur, diamantkopvormige sluitsteen.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Wylleman, Linda
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Strooibandhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13178 (Geraadpleegd op 29-11-2020)