Hoeve Muizennest

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Muizennest

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen: woonhuis (nok parallel aan de straat) met kern uit de 18de eeuw (?), haakse stalling (nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 19de eeuw (?) en wagenhuis (nok loodrecht op de straat) uit de tweede helft van de 19de eeuw (?) aan zuidzijde, bakhuis (nok parallel aan de straat) uit de 19de eeuw (?) aan oostzijde. Grote moestuin aan zuidzijde. Het goed hoorde toe aan markies de Spinola in de 17de eeuw en maakte deel uit van domein "Rattennest". In de 18de eeuw kwam de benaming "Muizennest" in zwang.

Zuidelijke voorgevel woonhuis van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (riet en golfplaten). Rechthoekig verankerd bakstenen gebouw met spoor van oorspronkelijke rondboogdeur aan vierde travee (zie strek). Getraliede en beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels en strek. Rechthoekige deur met houten latei op kleine steektrap. Onderkelderde noordoostzijde met keldervensters bij de noordgevel. Beluikt en getralied rechthoekig opkamervenster met houten latei bij oostgevel; kleine recente rechthoekige opkamervenstertjes en vloeraflopen bij noordgevel. Overige vensters rechthoekig met houten lateien en arduinen dorpels.

Haakse bakstenen stallen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige en enkele steekboogvormige muuropeningen. Wagenhuis, met zuidelijke gevel van vier traveeën, en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Travee-indeling door middel van vlakke bakstenen pilasters met imposten voor de segmentboopoorten.

Auteurs: Wylleman, Linda