Lauwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Lauwhoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Lauwhoeve met omgeving

Beschrijving

Voorheen omgrachte semi-gesloten hoeve, uit de 18de eeuw, verbouwd in de loop van de 19de en de 20ste eeuw, met bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen) geschaard rondom het geplaveide erf. Vermelding in de 16de eeuw van een kleine hoeve aangekocht door Frans van der Cruyce.

L-vormig geheel met aan oostzijde het woonhuis (nok loodrecht op de straat) en haakse stallingen (nok parallel aan de straat); in elkaars verlengde gelegen langsschuren aan zuidzijde (nok parallel aan de straat) en open wagenhuis (nok loodrecht op de straat) aan westzijde. Behouden resten van vroegere ringgracht, namelijk poel aan zuidzijde.

Woonhuis met traditionele oostelijke voorgevel; dubbelhuistype met negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit 18de, 19de en 20ste (?) eeuw.

Verankerd bakstenen gebouw op gecementeerde plint met gecementeerde banden bij tweede bouwlaag en geprofileerde stuckroonlijst. Vernieuwde kruiskozijnen van zandsteen met geprofileerde tussen- en bovendorpels, hoekblokken (gecementeerd bij tweede bouwlaag) en licht getoogde strek bij eerste bouwlaag. Rechthoekige deur gevat in licht uitspringend muurvlak; kwarthol geprofileerde omlijsting van zandsteen met hoek- en negblokken, tussendorpel op geprofileerde consoles, halfrond bovenlicht onder wapenschild. Sterk verbouwde zuid- en westgevels met sporen van gecementeerde banden en steigergaten, keldermonden, vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Noordelijke zijgevel met onderkelderde derde travee; twee originele kloosterkozijnen en rechthoekige venstertjes.

Haakse stallingen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw, verbouwd in de 20ste eeuw. Rechthoekige vernieuwde vensters en deuren, korfboogpoorten. Rechthoekige laadluiken onder zadeldaken, omlijsting van zandsteen bij zuidelijke gevel. Geprofileerde stuckroonlijst.

Langsschuren (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag (grote westschuur met zuidgevel van twee bouwlagen) onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Travee-indeling van westelijke schuur door middel van vlakke bakstenen lisenen, geprofileerde stuckroonlijsten. Rechthoekige venstertjes en poorten. Ten slotte aan westzijde open wagenhuis (nok loodrecht op de straat) onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw (?).

Auteurs: Wylleman, Linda