Gemengde afsluitingshaag

Beschrijving

De gemengde afsluitingshaag van wilde mispel (Mespilus germanica), tweestijlige meidoorn (Crataegus laevigata), eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna) en hulst (llex aquifolium) omsluit gedeeltelijk een erf langs de Boerestraat te Nevele. De haag in kwestie maakt deel uit van een boerenerf waarvan de hoeve reeds is vernieuwd. Ze werd oorspronkelijk geplant om het erf af te sluiten en als veekering.

De tweestijlige meidoorn komt minder vaak voor dan eenstijlige meidoorn en wordt zelden aangeplant. Het is de karakteristieke soort voor oude hagen en houtkanten op rivierklei- en leembodems. Het is in dit geval een zuivere vertegenwoordiger van de soort, erkend als genenreservoir voor de regio. Een gemengde meidoornhaag van deze lengte en in dergelijke conditie is zeldzaam voor de streek.

De haag ligt deels aan de straatkant en deels op de perceelsgrens. Tussen de haag en de straat bevinden zich een gracht en een populierenrij. De hoogte van de haag gelegen aan de straatkant bedraagt circa 1 meter, terwijl de rest van de haag ongeveer 1,30 meter hoog is. Er is sprake van een kunstsnoeivorm, mede door de mooie rechtlijnige snoeivorm en lengte van de weerhaag. De haag staat zowel met het erf als met de omgeving in relatie en bepaalt dan ook sterk het karakter van de eigendom, door deze een duidelijke, sterk afgebakende grens te geven.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/44049/101.1, Thematisch-typologische en thematisch-geografische bescherming van het belangrijkste houtig erfgoed in Vlaanderen: Oost-Vlaanderen, fase 2A, nr. 13 (VANMAELE N., 2013).

Auteurs: Vanmaele, Nele