Haagbeuken haag met uitgeschoren hofgat

Beschrijving

In de Omer Wattezstraat, op de hoek met de Stokstraat staat aan de straatzijde, op het erf van een verbouwd hoevetje, een oude geschoren erfafsluiting van haagbeuken. Twee oude haagbeuken flankeren vermoedelijke de oude toegangspoort tot de hoeve. Er is natuurlijke bijmenging van meidoorn, es, vlier, taxus en gladde iep. De afstand tussen de twee haagbeuken bedraagt circa 3 m en wordt met naar elkaar toe geleide takken overwelfd. In de haag is een boogvormig hofgat uitgeschoren. De haag staat dicht bij de hoeve en beschermt het gebouw tegen gure weersinvloeden. Dit is een typische schermbeplanting die werd toegepast bij kwetsbare constructies zoals vakwerk en strodaken.

Auteurs: Van der Linden, Geert