Landhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis

Beschrijving

Alleenstaand landhuis in vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl; bestaande uit twee haakse vleugels van twee bouwlagen onder schild- en zadeldak (leien), in Romeinse cijfers gedateerd 1898 (borstwering dakvenster); naar ontwerp van aannemer Fr. Hellemans en gebouwd in opdracht van Mevrouw Schmitz. Bouwtoelating 24 april 1899 en dus vermoedelijk daterend van 1899. Sinds december 1971 klooster van de zusters van de Christelijke Scholen van Vorselaar.

Baksteenbouw met banden en kordonlijsten van hardsteen; gekleurde metselverbanden bij borstweringen en boogomlijstingen. Risaliet onder schoudergevel met overhoeks geplaatste pinakels en aediculum. Rechthoekige vensters in steekboog- of rondboogvormige verdiepte gevelvlakken.

• Hove, Technische dienst, bouwaanvraag 1899-2.

Auteurs: Wylleman, Linda