erfgoedobject

Houtkant op talud holle weg

landschappelijk element
ID: 132258   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132258

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant staat op een talud van een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout, opgaande bomen en knotbomen van gewone es, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, roos, kerspruim, gladde iep, zomereik, kruisbes, witte paardenkastanje, hakhout van gewone robinia, hakhout van gewone esdoorn en hakhout van hazelaar. Op de kruin van het talud komt een geschoren veekeringshaag van meidoorn voor, op de perceelsgrens van de graslanden.

De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum  : 2011


Relaties

 • Is deel van
  's-Gravenvoeren
  's Gravenvoeren (Voeren)

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving
  's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)

 • Is deel van
  Holle weg bij Kruisgraaf
  's Gravenvoeren (Voeren)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Houtkant op talud holle weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132258 (Geraadpleegd op 22-10-2019)