Opgaande es als hoekboom bij wegkruis

Beschrijving

De opgaande es bevindt zich op het kruispunt van wegen en stond rechtover een smeedijzeren wegkruis. De boom is ingeplant op de spitse hoek van een weiland, rechtover een pad dat zich links en rechts van de boom splitst. De omgevende percelen bestaan ook uit weilanden. De boom met omtrek 272 cm (2011) is een beeldbepalend object en heeft een mooie representatieve groeivorm. De boom is aangeplant bij een drinkbron en vormt een eenheid met het wegkruis. De boom is tevens een hoekboom, aangeplant voor het vastleggen van de kadastrale percelen.

Het smeedijzeren wegkruis werd al weergegeven op de topografische kaart van 1937. Volens de fotodatabank van het Koninklijk Instituut voor het kunstpatrimonium was het kruis vervaardigd rond 1900.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele