erfgoedobject

Houtkant op talud holle weg

landschappelijk element
ID: 132274   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132274

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant staat op het talud van een holle weg. De samenstelling ervan bestaat onder andere uit hakhout van gewone es, hakhout en opgaande bomen van zomereik, hakhout van boswilg, iep, sleedoorn, roos, gewone kardinaalsmuts, opgaande bomen van zoete kers, gewone hazelaar en restanten van een geschoren meidoornveekering op de kop van het talud.

De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een holle weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het steile talud van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum  : 2011


Relaties

  • Is deel van
    's-Gravenvoeren

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving

  • Is deel van
    Holle weg bij Wijnantsgrebbe

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Houtkant op talud holle weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132274 (Geraadpleegd op 26-05-2020)