erfgoedobject

Houtkant op talud holle weg

landschappelijk element
ID: 132302   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132302

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De soortensamenstelling bestaat uit hakhout, knotbomen en opgaande bomen van gewone es, hakhout van hazelaar, opgaande bomen van zoete kers, opgaande zomereik, knotbomen van zomereik met een omtrek van meer dan drie meter, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, opgaande Canadapopulier, sleedoorn, bosrank, rode kornoelje, olm, hakhout van zomerlinde, knotbomen van gewone beuk en haagbeuk. Opvallend is het zeer oude hakhout van veldesdoorn, met een omtrek van meer dan vijf meter. Bij het hakhout van es komt eikvaren voor.

Op het kruin van het talud komen relicten van geschoren meidoornhaag als veekering voor.

De onderbegroeiing bestaat uit grote muur, marjolein, valeriaan, groot streepzaad en maarts en blauwsporig viooltje.

De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum  : 2016


Relaties

  • Is deel van
    Altenbroek en Voervallei met omgeving

  • Is deel van
    Schophemmerhei

  • Is gerelateerd aan
    Weg naar Schophemerheide en Kattenrot

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Houtkant op talud holle weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132302 (Geraadpleegd op 22-02-2020)