erfgoedobject

Houtkant op talud langs weg

landschappelijk element
ID: 132306   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132306

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant staat op het talud ten zuiden van de weg die de Noorbeekvallei volgt. De samenstelling ervan bestaat onder hoofdzakelijk uit opgaande bomen van zomereik, schietwilg, hakhout en opgaande bomen van gewone esdoorn, opgaande okkernoot, hakhout van zoete kers, gewone kardinaalsmuts, eenstijlige meidoorn, gewone hazelaar, roos, rode kornoelje, iep en sleedoorn.

De houtkant vormt een historische eenheid met een landschappelijke structuur, namelijk een talud van een weg. De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van het talud van de weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout en loofvoedering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


Bron     : -
Auteurs :  Van der Linden, Geert, Vanmaele, Nele
Datum  : 2011


Relaties

 • Is deel van
  Altenbroek
  Altenbroek (Voeren)

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving
  's Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren (Voeren)

 • Is deel van
  Holle weg Altenbroek
  's Gravenvoeren (Voeren)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Houtkant op talud langs weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132306 (Geraadpleegd op 15-10-2019)