erfgoedobject

Houtkant op talud bij holle weg

landschappelijk element
ID: 132324   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132324

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gemengde houtkant bevindt zich op een talud van een holle weg. De holle weg loopt van Schophemmerhei naar een gehucht aan de Voer. De houtkant bestaat uit knotbomen, opgaande bomen en hakhout van gewone es, hakhout van gewone es, opgaande gewone robinia, knotbomen van gewone haagbeuk (meer dan twee meter omtrek), opgaande bomen van witte paardenkastanje (meer dan drie meter omtrek), zomereik, bosrank, roos en sleedoorn. Er is een restant van een veekering op het talud van de holle weg.

De onderbegroeiing bestaat uit grote muur, marjolein, gele dovenetel, maarts viooltje en muskuskruid.

De houtkant werd aangeplant met een welbepaalde functie, namelijk het voorkomen van erosie en het vastleggen van de holle weg. Een andere functie van de houtkant was het gebruik van het hout als brand-, ambachts-, bouw- of geriefhout of loofvoerdering. Het hakhoutbeheer is een bepaalde beheervorm uit het verleden waarbij beplantingen werden gekapt of geknot.


Bron     : -
Auteurs :  Vanmaele, Nele
Datum  : 2016


Relaties

 • Is deel van
  Altenbroek en Voervallei met omgeving

 • Is deel van
  Meulenberg

 • Is deel van
  Molenweg Vitschen

 • Is deel van
  Schophemmerhei

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Houtkant op talud bij holle weg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/132324 (Geraadpleegd op 03-12-2020)