erfgoedobject

Landhuis

bouwkundig element
ID
13237
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13237

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Landhuis op rechthoekige plattegrond gelegen in park; aan de straat conciërgewoning en stallen.

Herenhuis van vijf en twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat); te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevels op verhoogde begane grond met getraliede keldervensters. Verlevendigd met schijnvoegen, kordons, panelen en pilasters; laatstgenoemde als afbakening van de risalietvormende en puntig verhoogde travee in zuid-, west- en noordgevels. Tegen de oostgevel, polygonale toren onder lantaarn. Zuidelijke voorgevel met breed terras en dito balkon op gietijzeren zuilen; de noordelijke achtergevel met gevelbreed terras op korfboogarcade. Gevelbeëindiging met overkragende houten kroonlijst met uitgewerkte windborden. Steekboogvormige muuropeningen in geprofileerde bandenomlijsting met sierlijke ijzeren leuningen op de eerste bouwlaag; geajoureerde borstweringen op de tweede.

Beschilderde bakstenen bijgebouwen afgedekt met overkragende zadeldaken (kunstleien, mechanische pannen), versierd met ankers, pilasters, baksteenfries. Diverse muuropeningen.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13237 (Geraadpleegd op )