Nagelboom van 's-Gravenvoeren

Beschrijving

De nagelboom van 's-Gravenvoeren is een witte paardenkastanje op een talud aan een kruising van twee paden. Deze spijkerboom is een soort fetisjboom. Een fetisjboom is een boom die vereerd wordt en waarvan men in de heilzame werking gelooft. In de spijkerboom klopt men een spijker om van een bepaalde pijn verlost te worden. Nadat men de spijker over de pijnlijke plek wreef slaat men hem in de boom in de hoop dat het hout de pijn overneemt.

Een deel van de achterzijde van de stam is afgestorven. Op het afgestorven deel werd de boom vernageld (er werden minstens 80 spijkers geteld).

De holle weg, waar op de zuidelijke helling zich de spijkerboom bevindt, is vermoedelijk de Romeinse weg 'Via Mansuerisca'. Deze loopt parallel aan de hoofdverbinding tussen 's-Gravenvoeren en Sint-Martens-Voeren. Het kruispunt van holle wegen bij de spijkerboom staat ook op de Ferrariskaart ingetekend. Op de kaart van Dépôt de la Guerre van 1898 staat op de plaats van de spijkerboom een wegkruis ingetekend. In de boom hangt een kruis aan de zijde van de weg.

De boom met omtrek 382 cm (2011) heeft een mooie representatieve groeivorm en is beeldbepalend op het kruispunt van wegen.

De weg 'Heuvelke' is een van de zeven wegen die bij de Sint-Annakapel uitkomen. Aan de Sint-Annakapel en omgeving doen veel legenden de rond, onder meer over een Keltische offerplaats.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002327, Boomstraat + Weg Op Berneau + Weg Op Dalhem + Weg Op Warsage : St.Annakapel en omgeving (digitaal dossier).

Auteurs: Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele