Opgaande grensboom Huuskesboom

Beschrijving

De opgaande zomerlinde (Tilia platyphyllos) staat in de hoek van een akkerland ingeplant. De markante solitaire boom staat op een talud bij een kruispunt van wegen. De boom staat op de grens tussen 's Gravenvoeren (Voeren) en Sint Geertruid (Eijsden-Margraten). De weg is Nederlands grondgebied, de staatsgrens ligt op het wegtalud waarop de boom staat.

De grensboom markeerde de grens tussen het Land van Daalhem (waartoe Voeren behoorde) en het Land van Valkenburg. Vermoedelijk dateert de huidige boom uit de 18de eeuw, een exacte plantdatum is niet bekend. Het is waarschijnlijk dat deze boom teruggaat op een ouder exemplaar.

De boom wordt 'Huuskesboom' genoemd, omdat er ooit een huisje ('huuske' in het Limburgs) stond. Reeds in de 15de eeuw wordt op deze plek een boom vermeld. Op de Kabinetskaart van de Ferraris staat op de plaats van de huidige boom 'Libeecker Strauch' vermeld. Andere bronnen vermelden 'Libekerbömke'.

Bij de grensafpaling in 1839 werd de grensboom gerecycleerd, en werd de grens tussen België en Nederland erdoor verankerd. Op de topokaart van 1872 staat enkel een kruis vermeld, op de topokaart van 1898 staat de grenslinde ingetekend. De kaart van 1933 vermeldt 'tilleul'.

Volgens lokale overlevering zou de boom tevens een spijkerboom zijn. Een fetisjboom is een boom die vereerd wordt en waarvan men in de heilzame werking gelooft.

De boom heeft een stamomtrek van 475 cm (2011) en een hoogte van 25 m met een takvrije stam van 4 m.

• Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • CAILLIAU M. 1999: Grenswegen in Voeren, D'r Koeënwòòf 18.1.
  • MOENS F. e.a. 2010: Bijzondere bomen in Nederland – 250 verhalen, Utrecht, 407.
  • S.N. 2011: Hollandse linde 'De Huuskesboom' aan de rand van het zandpad ten Z.W van Libeek in Libeek' [online], http://www.monumentaltrees.com/nl/nld/limburg/eijsdenmargraten/3100_zandpadtenzwvanlibeek/ (geraadpleegd op 01 februari 2016)
  • S.N. 2010: De huuskesboom van Libeek [online], http://www.kwartiervannijmegen.nl/pages/sub/36054/Bomen_als_grens.html (geraadpleegd op 01 februari 2016)
  • S.N. 2016: Huuskesboom of Libekerbömke, Voerens Blaedsje 51, 401.

Auteurs: Van der Linden, Geert; Vanmaele, Nele