Drie knothaagbeuken als relict van kaphaag

inventaris landschappelijk erfgoed \ houtige beplanting met erfgoedwaarde

Omtrek gemeten op hoogte 150 cm
(zwaarste) Omtrek stam of stoof 260 cm
Knot- of scheerhoogte 2 m
Aantal 3 st

Beschrijving

In de voortuin van een woning in de Nielerstraat staan drie oude knothaagbeuken (Carpinus betulus). Hoogstwaarschijnlijk is dit een relict uit een verdwenen kaphaag. De bomen werden oorspronkelijk geknot op een hoogte van 2 meter, dit traditionele beheer is echter achterwege gebleven. De bomen worden nu gekandelaard, hierdoor ontstaan verspreid op de afgezette gesteltakken kleine knotjes. Dit geeft een bijzonder uitzicht, de knothaagbeuken vormen door hun voorkomen en uitzicht een beeldbepalend object in het straatbeeld.

Auteurs: Van der Linden, Geert