Uitgeverij Walter Beckers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Uitgeverij Biblo

Beschrijving

"Uitgeverij Biblo". Bedrijfscomplex naar ontwerp van architect bOb Van Reeth, 1968-70. Betonstructuur met bekleding van baksteen en glas.

• Immeuble de bureau, in Environnement, 2, feruari 1971, p. 85-90.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Uitgeverij Walter Beckers. Het ontwerp van bOb Van Reeth dateert van 1966-1968; de uitvoering vond plaats omstreeks 1969-1970. Aannemer was D’Hulst uit Lier. Het ontwerp voorzag kantoorruimte tot 50 werknemers, een computerkamer en 3000 m² opslagruimte (met uitbreidingsmogelijkheden). Ondanks de administratieve hiërarchie in de lay-out, is er geen materiële differentiatie in de afwerking en het meubilair. Alle materialen zijn zichtbaar gelaten. Het architecturaal ontwerp getuigt van een grote openheid, niveauverschillen die zelfstandige onderdelen onderscheiden en een belangrijke aandacht voor relaties, die zowel aanwezig zijn tussen de werknemers als op architecturaal en ruimtelijk vlak. Uitgeverij Biblo verhuisde omstreeks 1979 naar het gebouw. Ontwerpplannen van bOb Van Reeth voor een uitbreiding van het uitgeverijgebouw in 1987 bleven onuitgevoerd. Sinds enkele jaren is Pelckmans Uitgevers NV in het gebouw gevestigd.

• DUJARDIN P., VERSCHAFFEL B., VAN GERREWEY C. & CLEPPE B. 2013: bOb Van Reeth: Architect, tentoonstellingsgids, Brussel.
  • Informatie verkregen van Pelckmans Uitgevers NV (19 mei 2021).