erfgoedobject

Uitgeverij Walter Beckers

bouwkundig element
ID
13243
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13243

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Uitgeverij Biblo
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Uitgeverij Biblo". Bedrijfscomplex naar ontwerp van architect bOb Van Reeth, 1968-70. Betonstructuur met bekleding van baksteen en glas.

  • Immeuble de bureau, in Environnement, 2, feruari 1971, p. 85-90.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van Uitgeverij Walter Beckers. Het ontwerp van bOb Van Reeth dateert van 1966-1968; de uitvoering vond plaats omstreeks 1969-1970. Aannemer was D’Hulst uit Lier. Het ontwerp voorzag kantoorruimte tot 50 werknemers, een computerkamer en 3000 m² opslagruimte (met uitbreidingsmogelijkheden). Ondanks de administratieve hiërarchie in de lay-out, is er geen materiële differentiatie in de afwerking en het meubilair. Alle materialen zijn zichtbaar gelaten. Het architecturaal ontwerp getuigt van een grote openheid, niveauverschillen die zelfstandige onderdelen onderscheiden en een belangrijke aandacht voor relaties, die zowel aanwezig zijn tussen de werknemers als op architecturaal en ruimtelijk vlak. Uitgeverij Biblo verhuisde omstreeks 1979 naar het gebouw. Ontwerpplannen van bOb Van Reeth voor een uitbreiding van het uitgeverijgebouw in 1987 bleven onuitgevoerd. Sinds enkele jaren is Pelckmans Uitgevers NV in het gebouw gevestigd.

  • DUJARDIN P., VERSCHAFFEL B., VAN GERREWEY C. & CLEPPE B. 2013: bOb Van Reeth: Architect, tentoonstellingsgids, Brussel.
  • Informatie verkregen van Pelckmans Uitgevers NV (19 mei 2021).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Uitgeverij Walter Beckers [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13243 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.