erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID: 13262   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13262

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen te dateren in de tweede helft van de 19de eeuw (?). Woonstalhuis met bakhuis ten westen, schuur ten zuiden en wagenhuis ten oosten gegroepeerd rondom deels gekasseid erf met moestuin ten westen en waterput; omhaagd aan de straatzijde.

Aan noordzijde van het erf, woonstalhuis van één bouwlaag met woonhuisgedeelte van vier traveeën en stallingen van vijf onder afgwolfd zadeldak (golfplaten, nok parallel aan de straat). Lijst- en puntgevels van baksteenmetselwerk met vlechtingen in de oostgevel. Beluikte rechthoekige vensters met houten latei; in de zuidgevel, opkamer en voutekelder, laatstgenoemde met segmentbogig venster. Alle bijgebouwen zijn loodrecht op de straat ingeplant en voorzien van een pannen zadeldak. De bakstenen lijsten puntgevels hebben rechthoekige muuropeningen.

Haaks op het woonhuis klein bijgebouwtje ten westen, vermoedelijk bakhuis, te oordelen naar de schouw.

Aan de oostzijde van het erf, driedelig wagenhuis.

Aan de zuidzijde grote langsschuur met ruitvormige uilengaten; de schuurdeur met houten latei.


Bron     : Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 1985


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13262 (Geraadpleegd op 01-06-2020)