Opgaande kapellinde bij kruispunt van wegen

Beschrijving

Bij het kruispunt van de Zavelstraat met de Ransbeekstraat staat een kleine wegkapel in de hoek van het erf van een hoeve. Achter de kapel staat een mooi ontwikkelde opgaande kapellinde. Het is een Hollandse linde met een stamomtrek van 330 cm (opmeting in 2013). De Hollandse linde vertoont een nestvormige takkenstructuur in de kruin. Heel wat aangeplante lindes in de Vlaamse Ardennen vertonen dit typische fenomeen in de kruin. Meer bepaald een soort inwendige kruin van een ondoordringbaar kluwen van takken dat doet denken aan een flink uit de kluiten gewassen eksternest. De naam "nestlinde" wordt daarom al eens gebruikt. Mogelijks is deze lindenkloon een variëteit die via de handel verspreiding heeft gekend. Verder genetisch onderzoek moet dit bevestigen.

Auteurs: Van der Linden, Geert