Olmenscheerhaag als aflsuiting

Beschrijving

Het erf van een boerderij wordt aan de straatzijde en langs de losweg afgesloten met een geschoren olmenhaag. Aan de straatzijde is de haag ingeboet met haagliguster. Olm werd voor deze toepassing geprefereerd omwille van de zeer dichte vertakking aan de basis. Mits de haag goed onderhouden werd kon men hierdoor het kleinvee op het erf houden en werd indringing voorkomen. Olm wordt heden ten dage nog weinig aangeplant omwille van de olmenziekte. Het valt ons echter op dat de goed onderhouden scheerhagen van olm gezond zijn en niet belaagd worden door de olmenspintkever. Een verklaring is mogelijks dat de spintkever zwaarder takhout of stammen nodig heeft om zich te vestigen.

Auteurs: Van der Linden, Geert