Volkshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Volkshuis

Beschrijving

"Volkshuis" in nieuwe zakelijkheidstijl van 1926 en volgende naar ontwerp van architect Eduard Van Steenbergen. Voorbouw van 1926-27 met rechts café en kleine zaal, links winkel (heden kantoorruimte), conciërgewoning en sanitair; op de bovenverdieping vergaderzaal, bibliotheek en voormalige jeugdherberg; de inmiddels verdwenen bakkerij werd geopend in 1930, de grote zaal achteraan in 1933.

Voorbouw van twee bouwlagen; het oorspronkelijke pseudo-mansardedak werd ingevolge oorlogsschade vervangen door een plat dak. Beschilderde bakstenen, deels gecementeerde lijstgevel. Begane grond met driezijdige achteruitwijkende inkomhal tussen twee grote rechthoekige vensters in trapsgewijze verdiepte nissen; opschrift "Volkshuis", op de puibalk in half verheven letters. Bovenbouw met breed driezijdig balkon achter strakke ijzeren leuning; de gekoppelde, rechthoekige vensters eveneens in verdiepte nissen, alternerend met lisenen. Ramen, deuren en interieur werden vernieuwd.

• Eduard Van Steenbergen bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955.
  • VROOM K., Volkshuis Calmpthout - Kalmthout 1926-1976, Antwerpen, 1976.