Opgaande schermboom bij hoefsmederij

Beschrijving

De opgaande esdoorn is gesitueerd op het voormalige erf bij een verdwenen hoefsmederij, gebouwd in 1931. Op het einde van de jaren 1980 is door een wervelstorm het dak van de smidse afgewaaid. Het gebouw mocht om stedenbouwkundige redenen niet meer worden herbouwd. Met het puin van de afgebroken smidse werd in 1994 een calvarie opgericht op witte donderdag. Voor het kruisbeeld staat het opschrift “God weet alles”, uit dank.

Het enige wat nog overblijft uit de tijd van de smidse, is de esdoorn bij de toegang tot het erf. Deze opgaande boom werd geplant om tijdens het beslaan de paarden te beschermen tegen de zon. De boom is, naar verluid, geplant tussen 1946 en 1949.

• Mondelinge informatie verkregen van F. De Nijs (9 juli 2014).

Auteurs: Schepens, Annelies; Van der Linden, Geert