Villa Bosch en Hei

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Bosch en Hei

Beschrijving

Landhuis in cottagestijl gebouwd door Henri Walewijk (°1874), een diamantslijper van Nederlandse nationaliteit, gevestigd in Antwerpen.

De vijstaande woning werd in 1907 ontworpen door de Brusselse architect Joseph Vincke, en voltooid in 1908. Vincke ontwierp in hetzelfde jaar ook de aanpalende villa “Les Lilas” (Nieuwstraat 24, Kalmthout), voor Mozes Polak (°1876), eveneens een Antwerps diamantbewerker afkomstig uit Amsterdam. In 1909 bouwde de architect in Heide voor eigen rekening de villa “Cottage des Pinsons” of “Vinkenhof” (Kinderwelzijnstraat 9, Kalmthout). Uit de periode vóór de Eerste Wereldoorlog, zijn van Vincke in Brussel enkele burgerhuizen in eclectische en neo-Vlaamserenaissance-stijl bekend.

Gebouwd op een L-vormige plattegrond omvat de pittoreske woning twee bouwlagen onder een complex, overstekend en afgewolfd zadeldak met dakkapellen (mechanische pannen, nokrichting parallel met de straat). De beschilderde bakstenen lijst- en puntgevels hebben rechthoekige en rondbogige muuropeningen, oorspronkelijk met typische vensterluiken en een houten balkon op de eerste verdieping. Een overdekt terras leunt op de begane grond tegen de voorgevel aan. Het houten schrijnwerk van de deur en de vensters met kleine roedeverdeling is bewaard.

De plattegrond omvat een suite van salon en eetkamer, geflankeerd door de traphal en de keuken op de begane grond, en drie slaapkamers op de bovenverdieping. De woning werd in 1996 uitgebreid met een keuken en een garage.

• Gemeentearchief Kalmthout, bouwaanvragen 1907, Henri Walewijk.
    • MARIS, M. Huizenonderzoek van vijf villa’s te Heide-Kalmthout 1907-1911 in cottagestijl, onuitgegeven verhandeling VUB, 2005.