Station van Kalmthout

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kalmthout
Deelgemeente Kalmthout
Straat Statieplein
Locatie Statieplein zonder nummer, Kalmthout (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kalmthout (actualisaties: 03-08-2007 - 06-08-2007).
  • Adrescontrole Kalmthout (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Kalmthout (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Station van Kalmthout

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Stationnetje van Kalmthoutdorp, gelegen op de lijn Antwerpen-Essen-Roosendaal. Eenvoudig dorpsstationnetje bestaande uit een stationschefwoning van drie traveeën en twee bouwlagen en een aanpalend reizigerslokaal van vijf traveeën en één bouwlaaag; beide onder leien zadeldak. Lager aanbouwsel van drie traveeën onder plat dak (golfplaten). Te dateren 1897 volgens gegevens van het kadaster.

Bakstenen lijst- en puntgevels op sokkel van arduin, per travee geritmeerd door verdiepte muurvlakken met tandlijst of kordon. De overkragende daklijsten afgewerkt met windborden. Op de begane grond rondbogige muuropeningen in bakstenen omlijsting op imposten van natuursteen; op de bovenverdieping eenvoudige getoogde vensters. Originele roedeverdeling. Zijpuntgevels respectievelijk met oculus en verdiept paneel met stationsnaam. Reizigerslokaal met brede west- en noordluifel (golfplaten) op gietijzeren consoles.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1985

Relaties

maakt deel uit van Kalmthout

Kalmthout (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.