erfgoedobject

Station van Kalmthout

bouwkundig element
ID
13297
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13297

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station van Kalmthout
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Stationnetje van Kalmthoutdorp, gelegen op de lijn Antwerpen-Essen-Roosendaal. Eenvoudig dorpsstationnetje bestaande uit een stationschefwoning van drie traveeën en twee bouwlagen en een aanpalend reizigerslokaal van vijf traveeën en één bouwlaaag; beide onder leien zadeldak. Lager aanbouwsel van drie traveeën onder plat dak (golfplaten). Te dateren 1897 volgens gegevens van het kadaster.

Bakstenen lijst- en puntgevels op sokkel van arduin, per travee geritmeerd door verdiepte muurvlakken met tandlijst of kordon. De overkragende daklijsten afgewerkt met windborden. Op de begane grond rondbogige muuropeningen in bakstenen omlijsting op imposten van natuursteen; op de bovenverdieping eenvoudige getoogde vensters. Originele roedeverdeling. Zijpuntgevels respectievelijk met oculus en verdiept paneel met stationsnaam. Reizigerslokaal met brede west- en noordluifel (golfplaten) op gietijzeren consoles.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Station van Kalmthout [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13297 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.