Beukendreef langs kerkwegel

Juridische gevolgen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Hemelveerdegem

Het Sint-Jans-Plein wordt vanuit het zuidoosten doorkruist met een met bomen begeleide kerkwegel.

De kerkwegel staat al opgetekend in de Atlas der Buurtwegen (circa 1840) als sentier nr 12. Op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1864 loopt het wegje door een bosperceel. Op een latere editie van deze kaart (circa 1884) hebben het bosje en de voetweg plaatsgemaakt voor een groot plein.

De kerkwegel werd later weer in ere hersteld. Dank zij de bruine beuken, langs weerszijden geplant, ontstond een lommerrijk laantje.

• Atlas de buurtwegen Oost-Vlaanderen [online], geraadpleegd op www.gisoost.be

Auteurs: Van der Linden, Geert