Villa Van Haeften

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Van Haeften

Beschrijving

Heden gemeentehuis van Kapellen gelegen in beboomd park te midden van een moderne villawijk. Ondergebracht in de voormalige villa "Van Haeften", modo "Beukenhof".

Neoclassicistisch kasteel opklimmend tot 1827, aangepast circa 1920 (?) en in 1971-79 (onder andere bijgebouwen van de portiek en inrichting als gemeentehuis).

U-vormig, oorspronkelijk symmetrisch uitgewerkt gebouw van tien traveeën in de voorgevel en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (leien) met dakkapellen. De zijvleugels, verhoogd met één bouwlaag onder plat dak afgezet met balustrade. Noordzijde met ingebouwde vierkante toren onder tentdak, zuidzijde met aanleunende ronde toren onder kegelvormige spits; aangebouwd zuidelijk portiek met terras. Gecementeerde en beschilderde lijstgevels op hoge arduinen onderbouw met getraliede keldervensters en aflijnend kordon. Gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen.

Voorgevel (ten oosten) met achteruitwijkende middenpartij van zes traveeën voorafgegaan door breed bordes met steektrap en bekronend balkon op Ionische zuilen; afsluitende balustrades. Centrale travee met driezijdig fronton voorzien van wapenschild, de aanleunende vleugels met hoekpilasters. Zuidelijke zijgevel eveneens afgewerkt met fronton. Rechthoekige muuropeningen met uitzondering van de zuidelijk gelegen rondboogdeur in geprofileerde omlijsting met sleutel waarop jaartal "1971".

Interieur: hal, gesmeed ijzeren trapleuning en raadszaal in eclectische stijl uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita