is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Milanenkapel met kapelhof en dreef
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Milanenkapel met kapelhof en dreef
Deze bescherming was geldig van tot
De Kapel Milanendreef bewaart het circa 600 m lange, noord-zuid georiënteerde tracé van een vroegere dreef uit de omgeving van het voormalige kasteelgoed van Zwevegem (ID: 80850). Het kaarsrechte tracé leidt naar de portaalzijde van de Milanenkapel (ID: 80859) en biedt een prominente zichtas op het klokkentorentje. Het oog van de wandelaar wordt vanuit de dreef getrokken op de hoge puntgevel met aandaken, klokkentorentje en lancetvensters van de Milanenkapel.
Door de uitbouw van de aansluitende residentiële woonwijk is de oorspronkelijk parallelle veldweg grotendeels verdwenen en vervangen door bredere verharde wegen. Het noordelijke eindpunt van de dreef is nog bewaard als voetwegverbinding, die een informele voortzetting kent over de resterende dreefstructuur.
De niet oorspronkelijke dreefbomen bestaan uit een afwisseling van gewone en bruine beuken, aangeplant kort voor de Tweede Wereldoorlog, en vervangen een voorgaande beplanting die een meer landelijk karakter droeg en bestond uit grauwe abelen. De gekandelaarde kapellinde bij de Milanenkapel (ID: 133080) en de bewaarde solitaire linde in de Lindelaan (ID: 133082) ondersteunen de hypothese dat vroegere generaties dreefbomen bestonden uit al dan niet ornamenteel gesnoeide linden.
Bron: beschermingsdossier 4.001/34042/103.1
Auteurs: Himpe, Koen; Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)