Gekandelaarde linde als hoekboom

Beschrijving

Een gekandelaarde lindeboom in de Lindelaan is er ooit geplant om de hoek van een kadastraal perceel te markeren, zoals zichtbaar op de kadasterkaart van Popp (ca 1850).

Voor de aanleg van de huidige woonwijk bevond zich op dit perceel een hoevenerf en de boom bevond zich in de noordwestelijke hoek van dit erf. Gezien zijn ligging bij de toegang tot het erf, deed hij mogelijk tevens dienst als welkomstboom.

Op de topografische kaart uit 1960 is de hoeve verdwenen en bevindt zich een poel ter hoogte van de lindeboom met daarachter een bomenrij.

Aan de overzijde van de weg staat een hulde monumentje met de vermelding: hulde aan O.L.V. ter linde. Mogelijk bevond zich voorheen een boomkapel in de boom zelf, die later vervangen werd door dit huldemonument.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • VAN DER LINDEN G. 2013: Terreinbezoek inventarisatie houtige beplantingen (Zwevegem) (terreinbezoek op 11 september 2013)

Auteurs: Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert