Kapelhof met opgaande bomen

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld

Beschrijving

Rond een 18de-eeuwse veldkapel bevindt zich een bebost kapelhof met onder andere een aanplanting van winterlindes. Vermoedelijk is dit nog een restant van de zeven linden die vroeger rond de kapel stonden maar in 1963 moesten wijken voor de verbreding van de naastliggende steenweg.

De bomen hebben mogelijk ook een rol gespeeld bij het rituele afbinden van koorts. Voor het bidden bij het kruisbeeld deed men eerst driemaal de ommegang (aangelegd in 1960). Nadien bond men lintjes in de takken van de bomen om alzo de koorts af te binden, een gebruik dat blijkbaar nu nog steeds in ere wordt gehouden.

Auteurs: Van der Linden, Geert