Pastorie van de Sint-Jacobsparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Kapellen
Deelgemeente Kapellen
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 45, Kapellen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Kapellen (actualisaties: 07-08-2007 - 08-08-2007).
  • Adrescontrole Kapellen (adrescontroles: 11-10-2007 - 11-10-2007).
  • Inventarisatie Kapellen (geografische inventarisatie: 01-01-1985 - 31-12-1985).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Pastorie Sint-Jacobsparochie

Deze bescherming is geldig sinds 03-07-1942.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Jacobsparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Jacobus de Meerdere, pastorie en tuin

Deze bescherming is geldig sinds 14-07-1982.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige pastorie van de Sint-Jacobsparochie met mooie ommuurde tuin die zich uitstrekt tot aan de kerk. Opgericht door de bernardijnen van Hemiksem circa 1775 (zie gevelstenen in achtergevel). De ijzeren afsluiting voor het gebouw dateert van 1882. De bijgebouwen (links en rechts) werden meermaals verbouwd onder meer in 1938-40 naar ontwerp van E. Verschueren. Heden zijn ze door de verbreding van de aangrenzende straten terug verkleind. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de pastorie inwendig veel schade, uitwendig nagenoeg geen; herstellingswerken in 1949-50 naar ontwerp van E. Verschueren. Momenteel staat het gebouw leeg; een mogelijke bestemming als cultureel centrum wordt overwogen.

Dubbelhuis van zeven + één travee en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan straat) met dakkapellen en holrond geprofileerde daklijst. Bakstenen lijstgevels met geprofileerde daklijst en hoekblokken; vernieuwde (?) hardstenen

kruiskozijnen, beluikt op benedenverdieping (bewaarde duimen op de bovenverdieping). Rechte ankers in zijgevels. Hardstenen steekboogvormige ingangsomlijsting met neuten en imposten onder brede gebogen waterlijst, rechthoekige deur met mooie waaier in regencestijl. Identieke voor- en achtergevels. Op de tuingevel twee hardstenen platen met vermelding "Hac XI May/ponit/BVD Bossche/Prov. Anno" "Hac XI May/G. Knopff/Past 1775". Aanleunende lagere bijgebouwen onder afgewolfde leien daken, ovale geprofileerde venstertjes (voorgevel) en rondboogpoorten (zijgevels); aansluitend blinde tuinmuren.

  • PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Pastorieën, Kapellen, Sint-Jacobus, dossiers 7, 12.

Bron: Plomteux G., Steyaert R. & Wylleman L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.

Auteurs: Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1985

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorpsstraat

Dorpsstraat (Kapellen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.