Twee gekandelaarde lindebomen bij wegkruis

Beschrijving

Langs de weg van Henis naar ’s Herenelderen staan twee gekandelaarde linden bij een wegkruis. Op oude stafkaarten is een kruis ingetekend bij een kruispunt van wegen. Het voorzien van bomen met kruisen en kapellen bij een kruispunt is een veel voorkomend fenomeen dat gestoeld is op traditie.

Het wegenpatroon is hier ondertussen wel stevig aangepast. Een nieuwe verbindingsweg werd aangelegd tussen Henis en ’s Herenelderen waarbij het wegkruis werd behouden. Een aantal wegen zijn toen verdwenen. De holle weg van Alt Hoeselt naar Tongeren is als wandelweg overgebleven.

Auteurs: Van der Linden, Geert