erfgoedobject

Dubbele beukendreef bij het Prinsenkasteel

landschappelijk element
ID
133127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133127

Beschrijving

De dubbele dreef werd in de loop van de 17de eeuw aangelegd door de heren van Grimbergen ten oosten van hun kasteeldomein Prinsenhof en bestond enerzijds uit een privéweg (het huidige klinkerfietspad) als rechtstreekse verbinding tussen het Prinsenkasteel en de abdij-parochiekerk Sint-Servaas en anderzijds uit een openbare weg (de huidige straat) als verbindingsweg naar Brussel.

Van de in oorsprong dubbele beukendreef zijn drie bomenrijen bewaard gebleven. De twee westelijke rijen en slechts één van de twee oostelijke rijen. De plantafstand tussen de verschillende rijen bedraagt 8 m. In de rij zelf is de plantafstand tussen de boomposities ruimer, namelijk 11 m.

De bruine beukendreef bevat minstens twee verschillende generaties bomen. De boom ter hoogte van de woning met huisnummer 51 heeft een omtrek van 248 centimeter.

  • Sanderus Antonius 1641-1644, Flandria Illustrata, Amsterdam.


Bron     : -
Auteurs :  Vanmaele, Nele
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Het Prinsenhof

  • Is deel van
    Prinsenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dubbele beukendreef bij het Prinsenkasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133127 (Geraadpleegd op )