Paardenkastanjedreef

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Maalbeekvallei

Beschrijving

De dreef van witte paardenkastanjes verbindt het kasteel d'Overschie en de Liermolen. Het tracé van de dreef is reeds opgetekend op de topografische kaarten uit het midden van de 19de eeuw. De iepen langs de Vorststraat, waarschijnlijk geveld door de opkomende iepenziekte in de jaren 1920, werden vervangen door witte paardenkastanjes.

De onverharde dreef is de toegangsdreef naar het kasteeldomein. De bomen zijn op een afstand van 6 m van elkaar geplant. De twee bomenrijen staan ook 6 m van elkaar, met midden de dreef een wandelpad.

• Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven tussen 1842-1879, schaal 1:5000
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven tussen 1846-1854, schaal 1:20.000

Auteurs: Vanmaele, Nele