erfgoedobject

Geknotte zwarte populier in holle weg

landschappelijk element
ID
133149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133149
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Langs een historische holle weg, die vanuit de Demervallei de steilrand beklimt en die verbinding maakt met Leten en Martenslinde, staat een oude geknotte zwarte populier. De boom is indrukwekkend met een stamomtrek van 440 cm en een knothoogte van 9 meter.

Zwarte populier is een soort die in Vlaanderen zéér zeldzaam is en in zijn natuurlijke context, namelijk de riviervalleien, nagenoeg niet meer voorkomt. Enkel nog in erfgoedcontexten en als erfgoedboom, meestal geknot of gekandelaard, hebben onze voorouders dit genetisch materiaal bewaard.

Samen met de houtkanten op het talud van de holle weg, illustreert deze hoog geknotte zwarte populier nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.


Auteurs: Van der Linden, Geert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De knotboom stierf een tiental jaar geleden en werd recent door de gemeente gekapt wegens gevaar voor omvallen op de rijweg. Er is een heraanplant voorzien met populus nigra 'Belgica'.

  • Mail gemeentebestuur Bilzen 02/02/2022.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geknotte zwarte populier in holle weg [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/133149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.