Dreef met hoogstammige perenbomen

Beschrijving

Vanaf de Paalstraat en over de volledige lengte van de Damerstraat is een dreef met hoogstammige perenbomen aangeplant. De dreef is de toegang tot de hoeve Damershof.

Al op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1871 was deze toegangsweg langs beide zijden beplant met bomen. Het is echter niet gekend met welke soort. Door de eeuwen heen werd de dreef vermoedelijk (meermaals) gekapt en heraangeplant. De aanplant met perelaars is een mooi voorbeeld waarbij nuttigheid en sierlijkheid aan elkaar werden gebonden: een mooie toegang tot de hoeve en de jaarlijkse oogst van peren.

De dreef is ongeveer 500 meter lang en de oudste perenbomen hebben een stamomtrek van 150 cm en meer. De dreef met perenbomen van de eerste generatie, vertoont al op verschillende plaatsen uitval en werd tijdens een heraanplantingscampagne ingeboet met jonge exemplaren.

• Topografische kaarten van België, Krijgsdepot: Eerste editie uitgegeven tussen 1865-1880, schaal 1:20.000. Herziening, Militair Cartografisch Instituut: tweede uitgave, 1880-1884, derde uitgave 1889-1900 en herziening derde uitgave 1900-1930, schaal 1:20.000. (Lemoine-Isabeau, 1988).

Auteurs: Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert