Drie oude knotbomen van zomereik en haagbeuk

Beschrijving

Langs een losweg en op de perceelsrand van een tuin, gelegen langs de Steenweg, staat het restant van een oude knotbomenrij.

Op historische topografische kaarten is te zien dat de weg vroeger een hol karakter vertoonde en dat het tuinperceel tot in de jaren 1960 in gebruik was als boomgaard. Op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1871 is te zien dat er toen reeds houtige beplantingen rond de boomgaard als perceelsbegrenzing waren aangebracht. Mogelijk stonden er ook bomen en/of struiken in het wegtalud. Op de militaire topografische kaart uit circa 1960 is het hoogteverschil tussen weg en aangrenzende percelen verdwenen. Ook de perceelsrandbeplantingen zijn op dat ogenblik grotendeels opgeruimd. Drie hoog geknotte knotbomen, waarvan twee zomereiken en een haagbeuk, zijn overgebleven. Deze bomen illustreren nog het traditioneel aanplanten en beheren van bomen in functie van het produceren van brand-, constructie- en geriefhout en het gebruik in functie van loofvoedering.

• Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse; Van der Linden, Geert